U ČAST HVARSKIM SKLADATELJIMA-OBLJETNIČARIMA U MUZEJU HVARSKE BAŠTINE (LJETNIKOVAC HANIBALA LUCIĆA) 13. SRPNJA 2017. ORGANIZIRAN JE KULTURNO-GLAZBENI DOGAĐAJ POD NAZIVOM „ISJEČCI IZ HVARSKE GLAZBENE PROŠLOSTI“ U KOJI SU BILI UKLJUČENI:

PREDAVANJE MAJE MILOŠEVIĆ CARIĆ “HVARSKI SKLADATELJI: OD TOMASA CECCHINIJA DO AMBROZA NOVAKA” UZ PRIGODNI GLAZBENI PROGRAM S DJELIMA J. RAFFAELLIJA I A. NOVAKA U IZVEDBI LOKALNIH GLAZBENIKA

IZLOŽBA “IZ HVARSKE GLAZBENE BAŠTINE” U SALONU HANIBALA LUCIĆA (AUTORICA IZLOŽBE: MAJA MILOŠEVIĆ CARIĆ)

Mag. mus. Maja Milošević Carić sudjelovala je u obilježavanju 250. obljetnice rođenja J. Raffaellija i  70. obljetnice smrti Ambroza Novaka – istaknutih hvarskih skladatelja iz razdoblja 19., odnosno 20. stoljeća – u organizaciji Muzeja hvarske baštine.  U znaku ovogodišnjih obljetnica i hommagea hvarskim glazbenim ličnostima održala je predavanje pod nazivom „Hvarski skladatelji: Od Tomasa Cecchinija do Ambroza Novaka” te je pripremila i postavila izložbu „Iz hvarske glazbene baštine“ na kojoj su predstavljeni odabrani glazbeni izvori i dokumenti (plakati, katalozi, fotografije, koncertni programi, notne građa, autografi i pisma) iz fundusa Muzeja hvarske baštine, Kaptolskog arhiva i Arhiva Machiedo iz vremena od početka 17. do prvih desetljeća 20. stoljeća.

U sklopu predavanja, (pra)izvedene su skladbe Josipa Raffaellija i Ambroza Novaka: prof. Tomi Domančić izveo je preludij, temu i prvu varijaciju iz skladbe Variazione per cembalo o piano forte Josipa Raffaellija (jedine skladateljeve svjetovne i instrumentalne skladbe, nastale najvjerojatnije u Italiji, krajem 18. stoljeća), a sopranistica Petra Crnjac uz glasovirsku pratnju Anne Tomičić izvela je dvije solo pjesme Ambroza Novaka: Zeleni jagluk i Mjesečina (1917.) koje je hvarska publika tada imala prilike čuti prvi puta u suvremenom kontekstu, više od devet desetljeća nakon njihove praizvedbe (sredinom 1920-tih izvodili su ih glasoviti interpreti Maja Strozzi i Bela Pečić u Zagrebu, Ljubljani, Pragu i Beču).

Milošević Carić je predavanjem obuhvatila isječke iz bogatog kulturnog (i glazbenog) života Hvara od početka 17. stoljeća do prvih desetljeća 20. stoljeća. Glavnu ulogu u glazbenim događanjima u tom razdoblju u Hvaru odigrali su Tomaso Cecchini, Julije Bajamonti te spomenuti obljetničari – Josip Rafaelli  i Ambroz Novak, čije će se biografije i opusi rasvijetliti u daljnjim fazama istraživanja u okviru projekta GIDAL.