Vilena Vrbanić je u Muzeju grada Šibenika 5. lipnja 2018. održala predavanje pod nazivom „Glazbeni instrumenti iz fundusa Muzeja grada Šibenika“. Njime je predstavila rezultate svojih istraživanja poduzetih u Muzeju grada Šibenika u srpnju i prosincu prošle godine, kojima su glazbeni instrumenti u šibenskom muzeju po prvi puta obrađeni u muzikološkom i kulturološkom kontekstu.

U sakupljanju glazbenih instrumenata Šibenik je prednjačio u odnosu na druge dalmatinske gradove što je rezultiralo stvaranjem najveće, najznačajnije i najraznovrsnije takve zbirke u Dalmaciji. Posebno se osvrnula na skupinu instrumenata s tipkama koju predstavlja 12 primjeraka: stolni klavir, pet povijesnih klavira, četiri klavira i dva pijanina. Instrumenti s tipkama su se za Muzej grada Šibenika počeli sakupljati od sredine 1960-ih, što pokazuje da je već tada bila razvijena svijest o njihovu značenju te ih se nastojalo sačuvati u što većem broju. Od ostalih instrumenata zastupljeni su gudački instrumenti (dvije violine), trzalački instrumenti (gitarska lutnja, dvije mandoline, troje bugarije, čelo-berde, troje berde, šest citri), puhački instrumenti (klarinet, fagot, dvije okarine, spomen-truba), tri harmonike te jedan predmet iz skupine udaraljki (set bubnjeva). Istraživanje je dio autoričine doktorske disertacije u radu „Instrumenti umjetničke glazbe u hrvatskim muzejima“.

http://www.sibenik.in/sibenik/vilena-vrbanic-o-instrumentima-sibenskog-muzeja-ovo-je-najveca-najznacajnija-i-najraznovrsnija-zbirka-u-dalmaciji/93122.html