U suradnji Umjetničke akademije u Splitu i Dubrovačkih knjižnica, u petak, 13. studenog 2020. u Saloči od zrcala, predstavljena je serija glazbenih izdanja Musica nova ex antiqua  pokrenuta na splitskoj Umjetničkoj akademiji u sklopu muzikološkog projekta GIDAL – “Glazbeni izvori Dalmacije u kontekstu srednjoeuropske i mediteranske glazbene kulture od 18. do 20. stoljeća” (HRZZ, 2017-2021). Riječ je notnoj ediciji od ukupno 4 sveska koji “ponovno oživljuju” prašnjave, gotovo zaboravljene muzikalije koje su u svojem izvornom, rukopisnom obliku sačuvane u arhivskim prostorima diljem Dalmacije, a potpisuju ih skladatelji (Ambroz Novak, Nikola Strmić, Julije Bajamonti i Tom(m)aso Resti) čiji su opusi tek marginalno spomenuti u suvremenim kronologijama nacionalne glazbene povijesti. U okviru najavljenoj događaja, premijerno je promovirana partitura Tom(m)asa Restija (Lecce, 1765. – Split, 1830.), glazbenika koji je ostavio neizbrisiv trag u glazbenoj kulturi Dubrovnika kao skladatelj, zborovođa, orguljaš, pjevač i prepisivač nota. Restijev Rekvijem u c-molu za soliste, mješoviti zbor i orkestar četvrti je svezak edicije Musica nova ex antiqua, a potpisuju ga urednica Jelica Valjalo Kaporelo i redaktorica Sanja Stojanović Stipanov. Djelo je u izvornom obliku (u partituri i sveščićima s dionicama) pohranjeno u Glazbenom arhivu Franjevačkog samostana Male braće u Dubrovniku, pa je ovo izdanje svojevrsna restitucija partiture, ali i „živo“ svjedočanstvo bogate sakralne umjetničke glazbene baštine grada Dubrovnika u prvoj polovici 19. stoljeća. Zaželjeti je da danas ono postane poticaj za daljnja istraživanja i (re)interpretacije života i djela ne samo ovoga glazbenika nego i ostalih nedovoljno istraženih (i zanemarenih) stvaratelja i dionika hrvatske glazbene povijesti. Kao nasljednici generacijama baštinjenoga priželjkujemo da „snaga tišine” transcendira u „snagu čujnoga” i da Restijevo djelo „ozvuči“  pozornice diljem Hrvatske i svijeta.

Na predstavljanju su sudjelovale dr. sc. Jelica Valjalo Kaporelo urednica notnog izdanja Restijeva Rekvijema čija su višegodišnja muzikološka istraživanja razotkrila mnoge, do danas nepoznate podatke o životu i djelu ovoga glazbenika osnaživši potrebu njegova “oživotvorenja” , te glavna urednica serije Musica nova ex antiqua i voditeljica muzikološkog projekta GIDAL, dr. sc. Ivana Tomić Ferić. Ovom promocijom na kojoj je zazvučao stavak Quaerens me  iz Restijeva Rekvijema u interpretaciji sopranistice Branke Pleštine Stanić uz klavirsku pratnju Zorana Velića završen je program manifestacije Mjeseca hrvatske knjige u Dubrovačkim knjižnicama na način dostojan sjećanja na zaslužnog glazbenika o 190. obljetnici njegove smrti.

Zahvaljujemo svima koji su pomogli u realizaciji ovoga čina, Franjevačkom samostanu Male braće u Dubrovniku, gvardijanu fra Veselku Grubišiću i provincijalnom vikaru fra Stipi Nosiću, a poglavito domaćinu, Dubrovačkim knjižnicama i ravnateljici, prof. Jeleni Bogdanović.

Fotografije u prilogu potpisuje Vedran Levi.